Pathos Acoustics

Historia

Kolme italialaista audioalan pioneeria, Gaetano Zanini, Gianni Borinato ja Paolo Andriolo, perustivat Pathos Acousticsin vuonna 1994 Vicenzassa Italiassa.

Vicenza on Pohjois-Italiassa sijaitseva hieno kaupunki, joka tunnetaan arkkitehti Andrea Palladion suunnittelemista muistomerkeistä. Palladion ajoista lähtien kaupungissa on säilynyt perinne luoda erinomaisia tuotteita. Nykyään alueen tärkeimmät teollisuudenhaarat ovat metallintuotanto, korut ja muoti. Tässä kaupungissa tuetaan edelleen innovaatioita ja keksintöjä, aivan kuten Palladion aikaan.

Pathos yhdistää menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden tekemällä hifi-laitteista pieniä taideteoksia. Nämä tuotteet ovat erittäin teknisiä, ja niiden muotoilu ja ääni tarjoavat jotakin täysin ainutlaatuista.

Ajatusmaailma

Pathoksen tarina alkoi perustajiensa mukaan sattumalta vuonna 1994. Gianni Borinatolla oli ajatus uudesta vahvistinpiiristä ja hän pyysi kahta ystäväänsä Paolo Andrioloa ja Gaetano Zaninia auttamaan häntä hänen tutkiessaan tämän tekniikan tarjoamia mahdollisuuksia. Niinpä he valmistivat ensimmäisen prototyypin.

Gaetanolla oli korkealuokkaisia vahvistimia myyvä liike Vicenzassa, joten heillä oli erinomaiset mahdollisuudet testata prototyyppiä ja vertailla sitä muihin laitteisiin. He luulivat ensin, että vahvistin, johon he vertasivat omaansa, oli viallinen, mutta näin ei ollut, ja he havaitsivat, että uusi piiri tarjosi heti ensimmäisestä prototyypistä lähtien erinomaista äänentoistoa.

Heillä oli aluksi omat epäilyksensä vahvistimen menestyksestä, mutta he totesivat, että näin hyvä vahvistin piti saada tuotantoon. Tämä johti Pathoksen perustamiseen. Yrityksen tarkoituksena oli uuden INPOL-nimisen vahvistinpiirin kehittäminen ja tuottaminen (INPOL, Inseguitore a Pompa Lineare = Linear Pump Tracker). Pathos omistaa INPOLin oikeudet ja piirillä on maailmanlaajuinen patentti.

Muotoilu ja tuotanto

Paolo, joka suhtautuu intohimoisesti teolliseen muotoiluun, alkoi luoda vahvistimen ulkoista ilmettä. Tuloksena syntyi T.T., jota monet ovat sanoneet maailman kauneimmaksi vahvistimeksi. Se on yksi harvoista aikansa hifi-alan klassikoista, todellinen elävä legenda. Gaetano aloitti tuotannon tekemättä mitään kompromisseja komponenttien ja materiaalien suhteen.

Teknisten innovaatioiden ohella myös tuotteiden suunnittelu ja korkea viimeistelytaso ovat hyvin tärkeitä. Audioalalla ajatellaan usein, että mitä rumempi laite on, sitä paremmalta se kuulostaa. Pathos osoitti, että tämä ajatus on väärä. Pathoksen tuotteet vetoavat sekä kuulo- että näköaistiin, sillä käyttäjä arvostaa myös niiden muotoilua. Pelkkä Pathos-tuotteen muotoilu saa asiakkaan tuntemaan, että hän on hankkinut laitteen, joka tyydyttää vaativaakin makua. Joskus on parempi kuunnella ja pitää silmät auki.

Kaikki Pathos-tuotteet valmistetaan käsityönä Vicenzassa Italiassa noudattamalla italialaisen käsityön pitkää perinnettä. Vertaansa vailla olevan laadun varmistamiseksi vahvistimissa käytetään vain parhaita komponentteja. Laadun takaamiseksi kaikille tuotteille suoritetaan myös huolellinen testiohjelma. Ainutlaatuiset tuotteet ansaitsevat ainutlaatuisen kohtelun.

Markkinoiden uusi mahdollisuus

Pathos oli perustettu, mutta pinnalle pääsy ei ollut helppoa, kun otetaan huomioon markkinasegmentti, joilla yritys aikoi toimia. Audioala on tunnettu siitä, että sillä toimii tuhansia tuotemerkkejä. Toimiala on pieni ja menestyminen vaatii kovaa työtä. Mutta varmasti siellä oli, ja on edelleenkin, tilaa brändille, joka tarjoaa innovatiivisia ratkaisuja ja poikkeuksellista muotoilua.

Hifi-toimialalle tarvittiin toimija, joka uskalsi noudattaa ”epätavallista lähestymistapaa”. Pathos perustettiin tietäen, että markkinoilla on tilaa yritykselle, jonka tuotteet edustavat jotakin uutta ja omaperäistä, ja joka omalla jännittävällä tavallaan pyrkii etsimään mahdollisimman hyvää äänentoistoa.

Uusi ajatusmaailma

Pathos-brändin ajatusmaailma, ”epätavallinen lähestymistapa”, johti yrityksen omaan TOIMINTA-AJATUKSEEN. Pathoksen lähestymistapa musiikin toistoon ei noudata mitään dogmeja tai sääntöjä, vaan sen päämäärä on selkeä: toistaa musiikkia mahdollisimman autenttisena.

Pathoksen toiminta-ajatuksena ei ole valmistaa tuotteita, jotka ovat samankaltaisia tai samanlaisia kuin jo markkinoilla olevat tuotteet: jokaisessa Pathoksen suunnittelemassa ja valmistamassa laitteessa on oltava teknisiä innovaatioita, eikä tämä tarkoita pelkkään tekniseen innostukseen liittyviä innovaatioita, vaan ominaisuuksia, jotka tarjoavat todellisia etuja Pathoksen jo alunperin asettaman tavoitteen saavuttamiseksi: ”miten musiikkia toistetaan mahdollisimman uskollisena alkuperäiselle äänelle”.

Pathos nykypäivänä

Nykyään Pathos tunnetaan ja sitä arvostetaan maailmanlaajuisesti korkealaatuisten vahvistimien valmistajana. Sen tuotteet ovat saaneet useita kansainvälisiä palkintoja ja positiivista palautetta lehdistöltä. Pathoksen päätoimipaikkaa on viimeisten kymmenen vuoden aikana siirretty kaksi kertaa, jotta yritys pysyy kasvavan kysynnän mukana.

Kasvu on ollut tasaista ja tuotevalikoimaa on jatkuvasti laajennettu. Pathoksella suoritetaan tällä hetkellä laajaa tuotekehitystä, jonka myötä se tuo jatkossa markkinoille useita uusia tuotteita. INPOL-kytkennän rakennetta on kehitetty eikä kukaan ole tähän mennessä keksinyt parempaa lähestymistapaa tuottaa vahvistimia. INPOL-kytkennän lähtökohtana on tuottaa ääntä parhaalla mahdollisella tavalla.

Tulevaisuus

Pathoksen tehdas laajenee viisi kertaa nykyistä suuremmaksi. Tämä antaa yritykselle mahdollisuuden erotella eri työvaiheet: yksi osasto erikoistuu puuntyöstöön, toinen metallinkäsittelyyn ja niin edelleen. Tuotekehitysosasto kasvaa vielä tätäkin suuremmaksi, sillä Pathos keskittyy tulevaisuudessa yhä enemmän teknisiin innovaatioihin.

Uusien projektien ansiosta ”epätavallinen lähestymistapa” ällistyttää jatkossakin sekä korvia että silmiä. Kyse on aina omalle asialleen omistautumisesta.